Založ si blog

Čo by ste o svojom oblečení mali vedieť

Patríte aj Vy medzi tých, ktorí nakupujú iba v drahých značkových obchodoch?  Ak tak robíte iba pre odsudzovanie visačiek s nápisom Made in China, mali by ste o rozdieloch medzi týmito dvoma typmi obchodov vedieť pár faktov.

Ak odmietate nakupovať v jednoduchých čínskych obchodoch, mali by ste sa najprv zamyslieť nad tým, aký je rozdiel. Z nejakého dôvodu majú ľudia zafixované, čo sa vyrába v Európe alebo v Amerike je kvalitné, a čo sa vyrába v ostatných krajinách je niečo menejcenné a s veľkou pravdepodobnosťou sa to zničí za pár dní. Pritom možno ani nevedia, že aj oblečenie španielskych či talianskych obchodných reťazcov sa vyrába práve v Číne či v iných chudobných krajinách. Ak teda nie ste príliš dobrí z geografie a na svojom tričku nájdete nápis Made in Morocco, Made in Bangladesh alebo niektorú inú ázijskú, africkú či juhoamerickú krajinu, nemáte dôvod na radosť. Nie sú to žiadne bohaté krajiny s luxusnými továrňami a krajčírkami s dvomi vysokými školami módneho návrhárstva. Naopak, vládne tu chudoba, neľudské podmienky a platy, ktoré sa platmi ani nedajú nazvať. Už dávno teda platí, že všetko sa vyrába v Číne a spol., a to z jednoduchého dôvodu. Výrobcovia chcú minimalizovať svoje náklady a maximalizovať svoj zisk. Nebudem tvrdiť, že ja osobne zďaleka obchádzam nákupné centrá. Tiež uprednostňujem nakupovanie v značkových obchodoch, avšak iba kvôli krajšiemu dizajnu oblečenia, pretože dávno viem, že kvalita je rovnaká a ceny sú zbytočne nadhodené. Oblečenie sa vyrába z rovnakej látky a rovnakými rukami. Už sa mi prednedávnom stalo, že blúzku, ktorú som si kúpila v čínskom obchode som o pár dní objavila v Zare. Rovnaká látka, takmer rovnaký strih. Rozdiel bol iba v cene. Kým ja som ju kúpila za 6 eur, v obľúbenom značkovom obchode stál až 30 eur! Ak neveriacky krútite hlavou, na obrázku nižšie sa môžete presvedčiť. Som si však istá, že by väčšina z Vás aj tak kúpila rovnaký kus oblečenia radšej za štvornásobok ceny len preto, aby sa takpovediac radili medzi vyššiu triedu.  Veď keď Vám  kolegyňa v práci pochváli tú krásnu novú blúzku, lepšie znie odpoveď, že ste ju kúpili v Zare za desiatky eur ako v tom obchode na rohu za pár drobných.  Môžete si to predsa dovoliť nie?!

Page6

Okrem hrdosti môže byť u mnohých z Vás dôvodom nenavštevovania  neznačkových obchodov aj fakt, že sa bojíte znečistenej látky a následných chorôb. Samozrejme právom, ale mali by ste vedieť, že aj vo vyššie spomínaných značkových obchodoch sa už chemicky znečistené oblečenie neraz odhalilo! Ako sa tam chemikálie dostávajú? Predsa pri farbení látok či bielení denimu, ktoré sú aj dôvodom ochorenia nevinných pracovníkov v továrňach a ich úmrtia často už v 30. roku života. Tieto látky sa však nie vždy dajú z oblečenia vyprať, a preto ich máme v skrini aj my! Bohužiaľ spôsobujú narušenie funkcií hormónov a často sú aj rakovinotvorné! Ako ukázali testy v minulosti takéto látky obsahuje aj oblečenie našich obľúbených svetoznámych značiek.

Ak ste ešte stále naklonení nakupovaniu v značkových obchodoch pre lepšiu kvalitu alebo aspoň pre prípadnú možnosť reklamácie, mali by ste vedieť, že ani to nie je také jednoduché. Novým trendom je ponúkať namiesto dvoch základných sezón až 50, čo znamená každý týždeň novú kolekciu. Neustále nová móda nás teda núti nakupovať oveľa častejšie ako sme boli zvyknutí v minulosti. Kvalitu prispôsobujú tiež tomuto trendu, oblečenie a topánky sa majú doslova rozpadnúť už po pár noseniach. Čo mnohých z Vás v tejto chvíli napadne je samozrejme reklamácia tovaru. Obchody si však aj toto šikovne poistili. Pozerali ste sa niekedy na typ obuvi, ktorú kupujete? Rozhodne by ste sa mali! Väčšina obuvi je totiž po novom označená ako módna obuv, prípadne vysoko módna obuv. Ako píšu aj zákony, takýto typ topánok je nevhodný na bežné nosenie! Otázkou je, čo sa potom v takejto obuvi má robiť. Dať si na poličku a tešiť sa z ich krásy? To by asi pre väčšinu z nás veľký zmysel nemalo. Na výber však v obchodoch nemáme, a tak nám zostáva kupovať dookola nové a nové topánky. Reklamáciu Vám totiž s veľkou pravdepodobnosťou neuznajú, aj keby ste si zničené topánky kúpili predvčerom!

Koniec koncov, medzi neznačkovým čínskym a nazvime to „značkovým čínskym‟ oblečením nie je okrem obrovskému cenovému rozdielu a dobrému marketingu takmer žiadny rozdiel, nakoľko sa vyrábajú rovnakými rukami na rovnakom mieste. Aj tak si myslím, že ľudia budú naďalej nakupovať v značkách s drahými reklamnými kampaňami. Každý predsa chce byť uznávaný a vyzerať, že „je za vodou‟. A aký je Váš názor na značkové módne reťazce verzus čínske obchody?

 

 

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2370x
Priemerná čítanosť článkov: 2370x

Autor blogu

Kategórie

Archív